• Najava

Projekcija filma: ODGOĐENA REVOLUCIJA

17. travnja
utorak | 19:00 | Film

ODGOĐENA REVOLUCIJA Hvaljeni film Vlatke Vorkapić pogledajte u Domu kulture u utorak, 17. 4. u 19,00 sati

Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljicom Vlatkom Vorkapić.
Ulaz je besplatan!

U Hrvatskoj se prije 25 godina istovremeno ratovalo i trgovalo. U jeku najžešćih ratnih stradavanja austrijski državljanin Georg Gavrilović postaje vlasnik najveće mesne industrije u Hrvatskoj. Njemu se sada sudi za ratno profiterstvo, a slučaj istražuje novinarka Iva A. Jedna od posljednjih žrtvi tranzicijske pljačke jest i tvornica tekstila Kamensko. Njegova bivša radnica Đurđa ukazuje na kriminal zbog kojeg su ona i njezine kolegice završile na ulici. Sa stanjem u društvu u kojem uz 250 ekstremno bogatih više od 800 000 ljudi živi na rubu siromaštva ne miri se ni Marko, mladi socijalist i član radikalne lijeve stranke, koji uličnim akcijama i prosvjedima zagovara pravednije društvo.

O redateljici: Vlatka Vorkapić diplomirala je televizijsku i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti te komparativnu književnost i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Scenaristica je i redateljica niza nagrađivanih dokumentarnih i igranih serija. Režirala je dvadesetak dokumentarnih filmova, dva kratkometražna igrana filma i nekoliko nagrađivanih kazališnih predstava.
Za kratki film Vozačka dozvola nagrađena je 1992. na Međunarodnom filmskom festivalu u Münchenu za najbolji scenarij. Godine 2006. primila je od Ministarstva kulture nagradu Marin Držić za najbolju kazališnu dramu Judith French. Godine 2011., zajedno s koscenaristicom Martinom Globočnik realizirala je dokumentarni film Gabriel o u kojem trasira male oaze ljubavi i erotike u Zagrebu, čime se djelomično tematski naslanja na dokumentarnu TV-seriju Pučka intima koju je režirala 2000. godine i koja bila iznimno cijenjena od strane kritike. Godine 2012. režirala je dugometražni igrani film Sonja i bik koji je nagrađen Zlatnom arenom za scenarij.

https://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-tv/vlatka-vorkapic-o-svom-novom-filmu-koji-se-bavi-zrtvama-tranzicijske-pljacke-vazni-su-mi-ljudi-koji-vode-naizgled-uzaludne-bitke/7125531/