• Arhiva

Kazališna predstava: GRGA ČVARAK

6. studenog
ponedjeljak | 10:30 | Kazališna predstava

Kazališna predstava „Grga Čvarak“, Scene „Gorica“ PONEDJELJAK, 6. 11. 2017. U 10,30 SATI DOM KULTURE

 Glume: Ana Vilenica, Mateo Videk, Tomislav Krstanović

 Predstava „Grga Čvarak“ nastala je prema nezaobilaznom lektirnom naslovu, proslavljenoj pjesmi Ratka Zvrke o malenom nestašnom dječaku iz Zelengaja, koja od svog nastanka 1967. godine pa sve do danas humorom ne prestaje uveseljavati djecu i odrasle. Riječ je o četrdesetominutnoj dječjoj predstavi, nastaloj pod redateljskom palicom Ivane Čoh Šverko, a prema ilustracijama Tomislava Torjanca koje ispunjavaju posljednju i najpoznatiju slikovnicu o Grgi.
Grga je istovremeno običan i neobičan, pomalo dobar, pomalo zločest. On „sve radi naopačke“: „iz pračke gađa mačke“, „preskače preko zida“, „lastina gnijezda skida“, ali i cijele noći skače „da bolesnoj majci dade – aspirine, limunade“ te jako plače „zato što se Mila mala po koljenu ogre¬bala“. Ratko Zvrko kroz niz je slika na jednostavan, šaljiv i pozitivan način u ovoj pjesmi opisao, a ekipa Scene „Gorica“ na kazališnim daskama uprizorila, dogodovštine iz Grginog života koje prikazuju njegov odnos prema prijateljima, školi, prvoj ljubavi i majci.
Poruke ove predstave, koja će najmlađe nasmijati do suza, vrlo su snažne. Ona nas uči kako je važno pomagati drugima, voljeti svoje bližnje i biti dobar prema njima te cijeniti prirodu i njezine ljepote.
Grga Čvarak je nestašan, zaigran, pomalo neposlušan, ali ima veliko srce. Dok gađa mačke, uništava lastino gnijezdo ili se tuče s prijateljima, dobro se zabavlja i nije svjestan da radi nešto loše, ali kada drugome treba pomoći, zna što mu je činiti. On liječi bolesnu majku i pomaže ozlijeđenoj prijateljici ne tražeći uslugu zauzvrat. Čini to čista srca i s dobrom namjerom. Baš kao i Grga, svatko od nas ima i vrline i mane, nitko nije posve „crn“ ili „bijel“. Na to ne možemo utjecati, ali možemo težiti tome da ono dobro u nama prevlada.