• Arhiva

NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA 2017. – gledajmo domaće 

28. listopada
subota | 18:00 | Film

NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA 2017. – gledajmo domaće  U subotu, 28. 10 s početkom u 18,00 sati počinje NOĆ HRVATSKOG FILMA

 

Najdulja noć hrvatskog filma diljem Hrvatske i inozemstva u kojoj ćemo ponuditi besplatan maraton najboljeg presjeka domaćeg filma svih žanrova.

 

ZAGREB – DUBROVNIK – ŠIBENIK – SISAK – NOVA GRADIŠKA – OTOČAC

SUBOTICA – MOSTAR – KLOKOTIĆ – TEMIŠVAR

 

Cilj nam je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje.

Upravo zbog toga, ulaz na sve projekcije  potpuno je besplatan!

Ova manifestacija U Novoj Gradiški se  odvija u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta M.A. Relković i Umjetničke organizacije Noć hrvatskog filma i novih media.

Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar – Kitarović.

Noć hrvatskog filma i novih medija 2017. je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture RH, HAVC-a, Turističke zajednice grada Zagreba, HBOR -a, HEP-a, grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Gledatelji će uživati u pomno izabranim uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija i recentnog animiranog filma, dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima pa sve do najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih suradnika (Tomislav Gregl - selektor za animirani film, Branko Ištvančić - selektor za dokumentarni film) sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Noć hrvatskog filma u Novoj Gradiški počinje projekcijom bezvremenskog dječjeg klasika “Vuk samotnjak” u 18,00 sati.Ne propustite pogledati jedan od najboljih ikad snimljenih dječjih filmova s “malim” Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi.

Zatim od 19, 30  slijede nagrađivani animirani  filmovi Album, Vau-vau i Surogat .

 

Dokumentarna niša četvrte Noći hrvatskog filma i novih medija posvećena je umjetnosti i umjetnicima koji su svojim likom i djelom zadužili Lijepu našu pa su u Novoj Gradiški svoje mjesto našli Irenino ogledalo u režiji Leona Rizmaula, uz spisateljicu Irenu Vrkljan, 'rekonstrukcija' dokumentarne serije Portreti i susreti,  te Umjetnost gline i vatre redatelja Ernesta Gregla iz 1983., izniman dokumentarno-animirani film snimljen metodom „sličicu po sličicu', kao novi doživljaj slikarstva na keramici akademske slikarice Ljerke Njerš. Nova Gradiška će ugostiti  I dokumentarni film  Milenijski Šime autora Ante Marića o 'tati Milenijske fotografije', Šime Strikomanu. Darovitošću uma i emocija Šime Strikoman "okom" svoje kamere otkriva nam vidljive i nevidljive ljepote i draži svakodnevnog života. Otkrićem Milenijske fotografije i tehnikom on dokazuje koliko je velika ljudska potreba pripadanja.

Osim vremeplova u filmsku prošlost, Noć hrvatskog filma u stopu prati i aktualne domaće uratke, koji se još nisu ohladili od festivalskih premijera te su pozitivno odjeknuli među kritikom i strukom, a daje i prostor mladim, perspektivnim filmašima čije vrijeme tek dolazi. Mlade snage vruće filmske robe brani svestrani 22-godišnjak Luka Duvančić s napetim filmom Jedno ubojstvo za van, nastao entuzijastično u nezavisnoj produkciji s grupom od 50 volontera, koji je premijeru doživio na Pula film festivalu, a repriza će se dogoditi u Novoj Gradiški na Noći hrvatskog filma.

PROGRAM PROJEKCIJA U DOMU KULTURE

18,00

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM ZA DJECU

VUK SAMOTNJAK / Obrad Glušević / 83 / 1972.

 

19,30

ANIMIRANI FILM

ALBUM / Krešimir Zimonić /10’42’’ / 1980.

VAU-VAU / Boris Kolar / 9’15’’ / 1964.

SUROGAT / Dušan Vukotić / 9’36’’ / 1961.

 

20,00 

DOKUMENTARNI  FILM

SVE JE BIO DOBAR SAN / Branko Ištvančić / 80’ / 2016.

 

21,30

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

JEDNO UBOJSTVO ZA VAN / Luka Duvančić / 100’/ 2017.

 

23, 15

DOKUMENTARNI FILM

MILENIJSKI ŠIME  / Ante Marić / 50’ / 2011.

IRENINO OGLEDALO / Leon Rizmaul / 9' / 2016.

UMJETNOST GLINE I VATRE  / Ernest Gregl / 10’ / 1983.

 

Veselimo se Vašem dolasku!