• Arhiva

DANI SMIJEHA: Film STROGO KONTROLIRANI VLAKOVI

5. svibnja
subota | 18:00 | Film

DANI SMIJEHA, 5. 5. u 18,00 sati u Domu kulture, Organizatori: POUMAR, Kino mreža, Hrvatski audiovizualni centar

U našem ćemo kinu imati priliku pogledati briljantni klasik Jirija Menzela STROGO KONTROLIRANI VLAKOVI (Ostre sledované vlaky / Closely Watched Trains) - dobitnik Oscara za najbolji strani film 1968.
Ako volite dobar humor i dobru satiru, želite odati počast velikanima europskog modernizma i smijati se do suza, svakako dođite na Dane smijeha u Kino mreži!
Vidimo se u kinu jer u kinu je bolje! // Uvidíme se v kině, je to lepší!
Ulaz je besplatan!

O filmu:
STROGO KONTROLIRANI VLAKOVI / Ostre sledované vlaky
Žanr: komedija
Trajanje: 83'
Režija: Jiri Menzel
Uloge: Vlastimil Brodský, Jitka Zelenohorská

Mladi čovjek Miloš dobio je posao čuvara na željezničkom kolodvoru na selu tijekom Drugog svjetskog rata. Njegova djevojka Máša je kondukter u vlaku koji prolazi jednom dnevno. Da je rat u tijeku primjećuje se samo po transportu vojske i vojne opreme, inače se ništa posebno ne događa. Miloš ima problema u seksualnom životu i to otežava njegovu vezu s djevojkom, no jedna starija žena iz pokreta otpora mu „pomaže“.
Film je 1967. i 1968. osvojio brojna priznanja i nagrade u Čehoslovačkoj i u svijetu, a najveći uspjeh bio je Oscar za najbolji strani film 1968. godine. S vremenom, film je postao jedan od najcjenjenijih filmova češke, ali i svjetske kinematografije. Tako je, primjerice, godine 1982., u anketi koju je organizirao UNESCO, uvršten u popis sto najvećih djela svjetske kinematografije, a godine 2005., ponovno kao jedini češki film, našao se na ljestvici sto najboljih filmova svih vremena američkog časopisa Time.