• Arhiva

DAN MEDIJSKE PISMENOSTI

24. travnja
utorak | 10:00 i 12:00 | Filmska nastava

Obilježavanja DANA MEDIJSKE PISMENOSTI, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u utorak, 24. travnja u Domu kulture.

S veseljem najavljujemo događanja u okviru obilježavanja DANA MEDIJSKE PISMENOSTI, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja će se  održati u utorak, 24. travnja u Domu kulture.
Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro. Medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih sadržaja, kao i vještine služenja medijskim i tehnološkim platformama, a kod djece bismo je trebali razvijati od trenutka kada počnu koristiti medije. U tom važnom i ponekad vrlo složenom zadatku, želimo podržati roditelje, nastavnike i sve druge koji brinu o djeci.

Filmska naSTAVa u gostima (organizatori: Hrvatski filmski savez i POU M. A. Relković)
Datum i vrijeme održavanja: 24.04.2018. (10 -14h)
• 10.00 h – projekcija za osnovnoškolce
• 12.00 h – projekcija za srednjoškolce

U obilježavanju dana medijske pismenosti sudjelovat će profesori,  nastavnici i učenici Gimnazije Nova Gradiška, OŠ Ljudevita Gaja i OŠ Mato Lovrak  Nove Gradiške, kao i OŠ Novska iz Novske.


Kratki opis događaja:
Filmska naSTAVa program je koji se već nekoliko godina uspješno održava u sklopu obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza. Utemeljen je na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice. U sklopu Filmske naSTAVe u gostima u POU M.A. Relković u Novoj Gradiški učenici će na kinoplatnu pogledati umjetnički relevantne, a mlađim generacijama uglavnom nepoznata kraća filmska djela koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost osnovnoškolskih i srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s tim i razumijevanje filmskog jezika.